Institutet för lokal och regional demokrati

Entry cover image

Mångfald och inkludering i en AI-driven värld – utmaningar och möjligheter

Dela

I takt med att artificiell intelligens (AI) blir mer och mer integrerat i samhället är det avgörande att skapa en bättre förståelse för möjligheter men också utmaningar detta medför för arbetsplatser kopplat till mångfald- och inkluderingsfrågor. Hur påverkar AI dessa områden och hur kan vi säkerställa att teknologin främjar en inkluderande och mångfaldig arbetsplats?


AI och befintliga utmaningar


Det finns många exempel på AI som återspeglar den diskriminering och ojämlikheter som råder i samhället. Tjänster för ansiktsigenkänning har en felmarginal på 1% för ljushyade män, jämfört med 35% för mörkhyade kvinnor. Teknikindustrin domineras dessutom till största delen av vita män, vilket förstärker bias. Eftersom AI-algoritmer ofta bygger på historiska data kan de oavsiktligt införliva fördomar som finns i dessa data.

Unconscious bias eller omedvetna fördomar påverkar även den data som AI bygger på. Det innebär bland annat att vi bedömer individer utifrån egenskaper kopplade till en viss grupp snarare än individens faktiska egenskaper. Unconscious bias påverkar långt mycket mer än bara rekryteringsprocesserna. Bland annat påverkar det vem som får kvalitativ och konstruktiv feedback på en arbetsplats. Som kvinna är det 20 procents lägre sannolikhet att du får konstruktiv feedback på jobbet. (McKinsey & Company)


Transparens och ansvar


För att säkerställa att AI främjar mångfald och inkludering är det nödvändigt med transparens och ansvar. Utvecklare och organisationer bör vara medvetna om risken för bias och arbeta aktivt för att eliminera sådana fördomar från sina AI-system. För att skapa inkluderande AI-lösningar är det också viktigt att ha mångfald inom själva utvecklarteamen. Team med olika bakgrunder och erfarenheter kan bättre förstå och utforma lösningar för olika behov och perspektiv.


Möjligheter med AI – rekrytering, anställning och befordran


Samtidigt som det finns utmaningar erbjuder AI också många möjligheter att främja mångfald och inkludering på arbetsplatsen inom områden som bland annat rekrytering, anställning och befordran. Automatisk cv-screening har visat sig vara effektiv för att eliminera traditionella mänskliga fördomar som kan leda till uteslutande anställningsmetoder. Ett annat sätt AI kan användas på är att eliminera exkluderande språk från jobbannonser. Det finns studier som visar hur typiska manliga och kvinnliga ordval i jobbannonser påverkar inflödet av ansökningar. Egenskaper som analytisk, självständig och drivande är exempel på ord som är maskulint förknippade och som fler män än kvinnor identifierar sig med. Egenskaper om kvinnor identifierar sig mer med är istället engagerad, samarbetsvillig och pålitlig. AI kan därmed hjälpa till att identifiera partiska eller diskriminerande termer i arbetsbeskrivningar för att hjälpa till att locka en mer mångsidig talangpool. AI-drivna lösningar kan också hjälpa till att identifiera och bedöma en bredare pool av kandidater, vilket kan leda till fler olika anställningsresultat. Dessutom kan AI också användas för att identifiera potentiella skillnader i lön och förmåner, och kan hjälpa arbetsgivare att skräddarsy policyer för att möta behoven hos en mer mångsidig arbetsstyrka.


AI och inkludering


Även om mångfaldsarbete ofta uppfattas som svårt är inkludering ännu svårare. Dessutom fungerar inte mångfald utan inkludering. Även när organisationer lyckas attrahera och rekrytera olika kandidater är det inte alltid enkelt att förändra organisationskulturen. Här kan AI användas för att upptäcka dolda fördomar i till exempel språkanvändning (mejlkorrespondens). Språkbehandling kan även användas för att upptäcka om vissa anställda tilltalas med mer negativa eller aggressiva ord och svarstid för e-postsvar kan avslöja om vissa anställda får sina e-postmeddelanden ignorerade längre och så vidare.


Övriga exempel på hur AI kan användas för att främja mångfald och inkludering:


·        Taligenkänning, text-till-tal, realtidstranskription och namnuttal är möjliga tillämpningar av AI för att främja tillgänglighet på arbetsplatsen.

·        AI kan användas för att minska språkbarriärer genom översättningsprogram. Dessutom kan AI-baserade utbildningsplattformar anpassas för olika inlärningsstilar och nivåer,  vilket stödjer inkludering inom utbildning.

·        AI kan också användas för att främja en mer inkluderande arbetsplatskultur. AI kan analysera medarbetarsamtal och interaktioner för att identifiera eventuella fördomar eller diskriminering som kan äga rum. AI kan också användas för att identifiera potentiella skillnader i lön och förmåner.

 

Sammanfattning

AI har potentialen att vara en kraft för gott när det gäller mångfald och inkludering, men dess påverkan är starkt beroende av hur den utvecklas, implementeras och regleras. Genom att vara medvetna om riskerna med bias, arbeta med mångfaldiga team och använda teknologin på ett medvetet och ansvarsfullt sätt kan vi skapa en framtid där AI stödjer och stärker en inkluderande och mångfaldig arbetsplats. AI är inte dåligt för mångfalds- och inkluderingsarbetet – om mångfald är en del av själva designen. 

Institutet för lokal och regional demokrati

Framtidsvägen 12B, 352 22 Växjö

info@idvxo.se  

Organisationsnr: 829502-5293