Institutet för lokal och regional demokrati
Institutet för lokal och regional demokrati
Det här blogginlägget ämnar ge en bild av det nya EU-direktivet som syftar till att säkerställa att företag rapporterar effekterna av sina sociala och miljömässiga aktiviteter.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett direktiv för icke-finansiell hållbarhetsrapportering. Det ersätter dagens NFRD (Non-Financial Reporting Directive). Målet med CSRD är att höja kvaliteten på hållbarhetsinformation genom att ställa krav på hög kvalitet, jämförbarhet och transparens. Direktivet syftar till att öka tillgången till information om hur företag påverkar människor, miljö och klimat samt hur företag påverkas av hållbarhetsfrågor. Företag och organisationer kommer att rapportera enligt europeiska hållbarhetsstandarder (ESRS), vilket kommer att öka transparensen och jämförbarheten. I detta blogginlägg så kommer vi ha fokus på aspekten med social hållbarhet.
Direktivet kommer att gälla många företag (stora, medelstora och små) som är verksamma på EU:s marknad. Till skillnad från tidigare direktiv så kommer CSRD att omfatta fler företag, och kraven på vad hållbarhetsredovisningen ska innehålla är tydligare specificerade kopplat till social hållbarhet. Direktivet träder i kraft den första juli 2024 och påverkar då företagens nästkommande verksamhetsår.
Sedan tidigare har många förknippat begreppet hållbarhet främst med klimat och miljöfrågor samt med ekonomi, men vi ser en trend i samhället att social hållbarhet har blivit mer uppmärksammat än tidigare. Begreppet social hållbarhet skulle kunna beskrivas som ett perspektiv där man värnar om jämlikhet, jämställdhet, hälsa, tillgänglighet, inkludering och arbetsmiljö. Ur ett arbetsplatsperspektiv så ser vi att det finns ett värde att arbeta med frågorna då det inte bara leder till ökad inkludering, men också till ökad lönsamhet.
Direktivet påverkar mångfald och inkludering på en rad olika sätt och nedan finns några exempel att lyfta fram, som visar på vad EU vill åstadkomma och har för mål med direktivet:
Ökad Transparens: CSRD kräver att företag rapporterar mer detaljerad information om sina hållbarhetsstrategier och resultat. Detta ger en möjlighet att inkludera mångfaldsrelaterade initiativ och framsteg i rapporterna. Företag kan nu tydligt redovisa sina mål för mångfald och inkludering, samt åtgärder de vidtar för att uppnå dem.
Jämlikhetsfrågor: Företag bör nu rapportera om jämlikhet, inklusive löneskillnader mellan könen och representation i ledningsgrupper. Detta kan leda till ökad medvetenhet och åtgärder för att minska ojämlikheter. Genom att offentligt redovisa dessa siffror kan företag också hållas ansvariga av sina intressenter.
Stärkt Dialog: CSRD öppnar upp en dialog mellan företag, investerare och samhället. Genom att inkludera mångfaldsfrågor i rapporteringen kan företag visa sitt engagemang för en rättvis och inkluderande framtid. Detta kan också leda till samarbete och partnerskap med andra organisationer som delar samma värderingar.
Leverantörskedjor: CSRD kräver också information om leverantörskedjor. Detta ger möjlighet att granska hur företag hanterar mångfald och inkludering i hela sin verksamhet, inklusive i sina globala leverantörsrelationer. Genom att ställa krav på sina leverantörer kan företag påverka hela värdekedjan, inte bara den part som syns och hörs mest.
Att inkludera mångfald och inkludering i hållbarhetsrapportering är inte en enkel uppgift. Detsamma gäller integreringen av social hållbarhet på arbetsplatsen då det är ett kontinuerligt pågående arbete. Företagen måste övervinna hinder som brist på data, kulturella förändringar och motstånd. Men det är också en möjlighet att skapa en mer rättvis och hållbar värld. Genom att se detta som en investering i framtiden kan företag skapa en positiv förändring. EVOLVE:s certifieringsprocess hjälper er att komma i gång med ett aktivt och strategiskt mångfaldsarbete. Långsiktigt innebär det att se bortom lagar och regler och i stället se vinster, fördelar och möjligheter.
CSRD är inte bara ett nytt direktiv gällande hållbarhetsrapportering och ökade krav på företag – det är en möjlighet att säkerställa prioritet av hållbarhet och att främja mångfald och inkludering. Genom att inkludera dessa frågor i hållbarhetsrapporteringen kan företag bidra till en mer rättvis och hållbar framtid för alla och även stärka den egna organisationen.
Institutet för lokal och regional demokrati
Framtidsvägen 12B, 352 22 Växjö
info@idvxo.se
Organisationsnr: 829502-5293